APÁK A KONYHÁBAN
  • : Function ereg() is deprecated in /web/kreatorweb/elvaltapak.hu/includes/file.inc on line 649.
  • : Function ereg() is deprecated in /web/kreatorweb/elvaltapak.hu/includes/file.inc on line 649.
  • : Function ereg() is deprecated in /web/kreatorweb/elvaltapak.hu/includes/file.inc on line 649.
  • : Function ereg() is deprecated in /web/kreatorweb/elvaltapak.hu/includes/file.inc on line 649.
  • : Function ereg() is deprecated in /web/kreatorweb/elvaltapak.hu/includes/file.inc on line 649.
  • : Function ereg() is deprecated in /web/kreatorweb/elvaltapak.hu/includes/file.inc on line 649.
  • : Function ereg() is deprecated in /web/kreatorweb/elvaltapak.hu/includes/file.inc on line 649.
  • : Function ereg() is deprecated in /web/kreatorweb/elvaltapak.hu/includes/file.inc on line 649.
  • : Function ereg() is deprecated in /web/kreatorweb/elvaltapak.hu/includes/file.inc on line 649.
  • : Function ereg() is deprecated in /web/kreatorweb/elvaltapak.hu/includes/file.inc on line 649.
  • : Function ereg() is deprecated in /web/kreatorweb/elvaltapak.hu/sites/all/modules/paging/paging.module on line 106.
  • : preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /web/kreatorweb/elvaltapak.hu/includes/unicode.inc on line 311.
  • : preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /web/kreatorweb/elvaltapak.hu/includes/unicode.inc on line 311.

APÁK A KONYHÁBAN

Beküldte Anonymous 2011, Április 24 - 15:25 -kor a(z) -alá

KEDVES ELVÁLT ÉS EL NEM VÁLT APÁK, S MÁS ÉRDEKLŐDŐK !

AZ ALÁBBIAKBAN ISMÉT KÖZZÉ TESSZÜK AZ EDDIG MEGKÜLDÖTT EGYSZERŰ ,GYORSAN ELKÉSZÍTHETŐ ÉTELRECEPTEKET. HA VALAKINEK TOVÁBBI ÖTLETEI VANNAK EMAILBAN SZÍVESKEDJEN MEGKÜLDENI elvaltapak@t-online.hu  CÍMRE! 

KENYÉRBEN SÜLT KÖTÖZÖTT SONKA:HOZZÁVALÓK: 1. V.2 KG-OS KENYÉR/SONKÁTÓL FÜGG/, EGY KG-OS- NEM SZÁRAZ-KÖTÖZÖTT SONKA KB3-5 DKG MAJORANNA, BAZSALIKOM, RÓMAI KÖMÉNY, ŐRÖLT FÜSZERKÖMÉNY A kötözött sonkát a hálóból kibontjuk, ha készen vesszük, és egy nagyobb lábasba tesszük, ebbe beleszórjuk az említett fűszereket, majd annyi vízzel leöntjük, hogy az oldat a sonkát ellepje és egy éjszakán át hűvös/de nem fagyos/ helyen pácoljuk. Másnap veszünk 1 vagy 2 kg-os fehér vagy félbarna kenyeret ,  attól függően, hogy melyikbe fér a sonka. A kenyér felső 1/4 részét levágjuk és a kenyér belsejét kivájjuk, de csak annyira. hogy a belső része 1,5-2 cm vastagon megmaradjon. Ezt követően az ázott, lecsepegtetett sonkát óvatosan a kenyér belsejébe eresztjük, a kenyér felső részét visszatesszük, esetleg hústűvel rögzítjük. Ezt követően az egészet közepesen meleg sütőbe tesszük és kb.1,5 óra alatt készre sütjük./ Célszerű a kenyeret előtte egy kevés étolajjal lekenni, így ropogósabb lesz és grilltálcára helyezni, hogy az alja ne égjen meg./Időnként ellenőrizzük! Ha már nem forró, szeletelve tálaljuk. Mustárt, tejfölös tormát adhatunk hozzá. MÉZBEN SÜLT BANÁNAmíg a fenti étekkel vesződünk, előkészítjük a banánt és mézet. A banánt kb.egy cm vastag karikákra vágjuk és teflon serpenyőben néhány kiskanál mézen a karikákat addig futtatjuk, sütjük, míg mindkét oldala üveges nem lesz és egy rövid hűtés után máris tálalható.  Beküldve dr Hegedűs István 2011, Április 24 - 16:38TEPSIS HÚSTepsis hús, ami nagyon finom és egyszerű! Kell hozzá oldalas, krumpli, hagyma, pici pirospaprika, delikát, só, bors, olaj, tepsi Az oldalast megmossuk, szétvagdossuk ízlés szerint. Beledobjuk egy tálba pici olajat plusz húsmennyiségtől függően pirospaprikát (édesnemes) valamint delikátot, borsot, pici sót összekutyulunk és hagyjuk ebben a kis hagyományos fűszerpácban ázni. Krumplit megpucoljuk, megmossuk, felkockázzuk, majd a víztől lecsöpögtetjük papírtörlő segítségével majd pici paprikát és delikátot szórunk, a félszáraz krumpli kockákra. Pici olajat teszünk, a tepsibe belehelyezzük a fűszeres krumpli kockákat közé hagymát szelünk lehet nagyra is vágni ízlés szerint majd a fűszeres pácos oldalast teszünk a krumpli közé. Fóliás sütés magas fokozaton kb. 50 perc majd fóliát levesszük, róla hagyjuk pirulni még vagy 30 percig, de itt már csak kb. 160 fokon, amíg szépen meg nem pirul. Finom hozzá a barackbefőtt vagy a tejfölbe egy pici fokhagyma plusz kapor, nem túl sok és vékonyra szelt uborka és pici só. Nem igényel sok munkát és finom, kiadós, ha jönnek a kölkök:-) Jó étvágyat mindenkinek!Beküldve elkeseredett 2011, Április 24 - 16:20

CSIRKEMELL TÉSZTÁVALKell hozzá: 1/2 kg tészta 1 csirkemell csont nélkül só, bors, tejföl, olasz fűszerkeverék, kevés olaj. A csirkemellet csíkokra vágom. Kevés olajban borssal kicsit megpirítom, vízzel felöntöm, hogy éppen ellepje, puhára főzöm. Hozzáadom az olasz fűszerkeveréket, kb. 1 teáskanálnyit. Ha kész, belekeverek 3-4 evőkanálnyi tejfölt. A tésztát kifőzöm, egy tepsibe olajat öntök. Arra ráteszem a tésztát. a tésztát leöntöm a hússal, reszelt sajttal megszórom, és a sütőbe teszem, hogy a sajt ráolvadjon. Kb. 15 perc sütés elég neki.Beküldve Apuci 2011, Április 24 - 16:26

APA GYÜMÖLCSLEVESE1 konzerv őszibarackot,2-3 darabka fahéjat, ugyanennyi szegfűszeget,2 evőkanál cukrot, meg 1 liter vizet összeöntök és felteszek főni. Mikor felforrt, kb. 1 dl tejben elkavart vaníliás pudingporral besűrítem (folytonos keverés mellett lassan kell beleönteni). Ezzel újra felforralom, és kész is.Beküldve Apuci 2011, Április 24 - 16:28

BÖGRÉS SÜTIKell hozzá: 2 tojás 10dkg vaj 1 bögre mák 1bögre cukor 1 bögre liszt 1 sütőpor. A hozzávalókat egy tálban összekeverem, vajjal kikent, lisztezett tepsibe öntöm, és közepes fokozaton (kb. 150-180fokon) sütöm. Utána, ha kihűlt kiborítom a tepsiből, kettévágom, az egyik felét lekvárral megkenem, másik felével beborítom. Az én gyerekeim nagyon szeretik.Beküldve Apuci 2011, Április 24 - 16:30

LUSTA RÉTESSziasztok! Kislányom nagyon kedveli ezt az egyszerű süteményt! Gyorsan elkészíthető, semmi bonyolult nincs benne, csak néhány apró trükk:-) Hozzávalók: "tésztához": kb. 25 dkg rétesliszt, kb. 20 dkg cukor, fél csomag sütőpor, 2 db tojás, kb. 1-1,5 dl tej töltelékhez: 50 dkg túró, 1 db tojás, 1 csomag vaníliás cukor, 2 ek. tejföl a tepsihez vaj vagy margarin, a száraz tészta anyagokat szárazon összekeverjük, és egy vastagon vajjal vagy margarinnal kikent tepsibe szórjuk a felét. A túrót a tojással, a tejföllel és a vaníliás cukorral összetörjük (aki édesebben szereti, tehet még hozzá pár evőkanál cukrot). Ráborítjuk a tepsi alján lévő lisztre és óvatosan eloszlatjuk, a tetejére szórjuk a maradék lisztet. A 2 db tojást felverjük és hozzáadjuk a tejet. Ezzel óvatosan belocsoljuk a süti tetejét. A frissen begyújtott sütőben kb. 25-30 perc alatt sül át. Trükkök: A tepsit tényleg vastagon kell kikenni és a sütés előtt jobb, ha 10-15 percig hagyjuk felszívódni a tejes tojást! Egyszerű, gyors és finom desszert.Beküldve DZsolt 2011, Április 24 - 16:33

KÁPOSZTALEVESEgy nagyon egyszerű recept, amelyet javaslok azon 'szakácsoknak', akik szeretnek gyorsan és egyszerűen JÓT főzni. Elvált apukák: főzzünk levest, 2-3 napra finom meleg étel és olcsó. A cél: Savanyú káposztaleves füstölt oldalassal:) Aki nem szereti a káposztás ételeket, annak nyilván nem ajánlom. Lépésenként írok le mindent, hogy kezdő apukák és egyedüli férfitársaim is el tudják készíteni, ha még nem jártasak a főzésben. Stílusom kicsit humoros, de ez ne zavarjon meg senkit, a recept nagyon jó és remélhetőleg hasznos is lesz. Hozzávalók kb. 3-4 L leveshez (Jelszó, engedjük kicsit bő lére és 3 napig nem főzünk:)) - Min. fél kg savagyú hordós káposzta, max 75-80 dkg. Ha túl sok a káposzta, nem lesz leve. - 40-60 dkg füstölt hús, ízlés szerint lehet oldalas, csülök, oldalas szél, tarja, stb. amit szeretünk, amit kapunk, vagy ami olcsóbb - 1 közepes fej vörös hagyma - 2-3 evőkanál tejföl Ez az, ami általában nincs a hűtőben minden nap, tehát ezt meg kell venni. Az ára kevesebb, mint 900 Ft és egy egyedülállónak 2-3 napi meleg ételért bizony ez nem is sok. Fűszerek, alapok: - só, bors, vegeta vagy ételízesítő (lehet saját fűszerkeverék is), morzsolt tárkony (kihagyható), piros fűszerpaprika, olaj, ha valaki savanyúbban szereti, akkor tárkony ecet, vagy bármilyen gyengébb ecet (jó káposztához ez biztosan nem kell), 1 púpos evőkanál liszt, a végén a rántáshoz kell majd. Ha ezek megvannak, márpedig minden háztartásban megvannak, akkor mehet a főzés, ami még az összetevőknél is egyszerűbb. Előkészítés: Vágjuk fel apróra a hagymát, ha van aprító gépünk, azt is használhatjuk. A füstölt húst ízlés szerint vágjuk a kívánt darabokra. Én spec. a húst kis kockákra vágom, hamarabb megfő és esztétikusabb a végeredmény. Oldalasnál nyilván ez kevésbé jó megoldás, ott vágjunk egyenlő darabokat. A káposztát mossuk ki. Ez szintén ízléstől függ, én szeretem, ha jó savanykás a leves, így nem szoktam kimosni, csak ha nagyon savanyú. Ezután vágjuk össze a káposztát 1-2 centis darabokra. na, semmi varázslat, nem kell hozzá:) Marékra fogjuk a káposztát, rátesszük a vágódeszkára és egy éles késsek, keresztben majd hosszában többfelé vágjuk a kupacot. Nehogy valaki szálanként darabolja fel:) Az előkészítés maximum 5 perc. Főzés: Vegyünk egy minimum 3-4 literes fazekat, majd öntsünk bele féldecinyi olajat. Nem szoktam mérni, ha kicsit több, az sem baj. Innyencek kiválthatják az olajat olíva olajjal, esetleg füstölt szalonnával ízlés szerint. A forró zsiradékba, olajba tegyük bele az apróra vágott hagymát és 2-3 percig kavargatva pirítsuk meg (nem kell erős lángon, nehogy megégjen, mert az nem csak a levest, de a napunkat is megkeserítheti:)). Ezután tegyük bele a füstölt húst, majd engedjük fel vízzel, hogy a húst ellepje. Várjuk meg kicsit nagyobb lángon, míg felfő, majd vegyük kicsire és FEDŐ alatt főzzük puhára a füstölt húst. Ez meddig tart? Kérdezzük meg a hentest:) mennyire túlkoros az a szegény sertés, amit fogyasztani fogunk. Általában a kockákra vágott füstölt hús 45 perc alatt megfő. Javaslat: kóstoljuk meg a húst, és ha már puhának, könnyen rághatónak érezzük, akkor elkészült. Sarkalatos pont, ha megfőtt a füstölt hús! Kóstoljuk meg a levét. Sok füstölési eljárásnál túlsózzák a húst, és ha pont ilyen húst fogtunk ki, akkor a lefőtt levünk olyan sós lesz, hogy nem tudjuk megenni. Ha a lé sós, merjük le merőkanállal a felét és pótoljuk meleg vízzel. Használjunk leves szűrőt, a finom hagyma ne vesszen kárba, majd főzzük fel újra a levest. Ha a lefőtt lé sótlan, akkor ízlés szerint sózzuk meg, de ne túlságosan, mert a káposzta is sós. Most tegyük bele a savanyú káposztát és öntsük fel annyi meleg vízzel, amennyi bőven ellepi a káposztát. A rántás is lesz 3-4 dl, hagyjunk neki helyet a fazékban:) Jöhet a fűszerezés. Tegyünk bele 2-3 kávéskanál piros fűszerpaprikát, egy csipet borsot, mehet bele a tárkony is, ha van és a vegeta vagy natúr ételízesítő. Kezdők FIGYELEM, a vegeta sós, ezt kalkuláljuk bele, tehát só helyett is használhatjuk. és újra lefedve, néha megkavarva főzzük 20-25 percig kis lángon (ne zubogjon a leves, csak csendesen főjön). Addigra a káposzta megpuhul, és jól összefőnek az ízek. Alapszabály, mindig kóstoljunk! Ne a végén adjuk meg a végleges ízét, mert akkor az összetevők nem tudnak összeérni a lével. Optimális az, ha a káposzta és a fűszerek belehelyezését követően 5 perc főzés után újra megkóstoljuk, és ekkor adjuk meg a végleges ízét. Ha nagyon kimostuk a káposztát és nem elég savanyú, akkor kis tárkonyecettel lehet savanyítani (ha nincs akkor alma ecet vagy más gyengébb ecet). Amikor a káposzta megfelelően puhára főtt (ez szintén ízlés kérdése, van, aki ropogósabban szereti és van, aki kicsit lágyabban, de a 20-25 perc egy középút és általában mindenkinek megfelelő), elkészíthetjük a rántást. Ohhh a rántás. még sok tapasztaltabb hölgy szakács is összerezzen a szó hallatán, pedig nem egy nagy varázslat. Miért is kell a rántás? Nem kötelező és elhagyható, de erősen javasolt:) a levesünknek különleges ízt ad és kicsit be is sűríti, amitől még laktatósabb lesz. Ne féljünk a rántástól, mert kis odafigyeléssel egyáltalán nem nagy varázslat és nagyon megéri. Vegyünk egy teflon serpenyőt, pl. egy palacsintasütőt, majd abba töltsünk kb. 1 dl olajat. Tegyük fel a tűzhelyre, közepes lángra és adjuk hozzá az 1 púpos evőkanál lisztet. Közben természetesen a levest NEM vesszük le, csendesen fő, amíg elkészítjük a rántást. A rántás egyik trükkje, még a szemünket se vegyük le róla, amíg el nem készül:) Folyamatosan kavargatva pirítsuk meg halványan a lisztet az olajban. Ne várjunk látványos és jelentős színváltozást, tehát nem lesz a liszt sötétbarna vagy fekete:) ha mégis akkor kezdjük a rántást újra, mert csúnyán megégettük. Egy halvány aranybarna árnyalatot fog kapni mire elkészül. Az arányokat menet közben állítjuk be, mert a liszt minősége határozza meg, hogy mennyi olajat képes felszívni. Ha kell, azaz csomós sűrű darabos az összekevert olaj és liszt, akkor tegyünk bele még olajat. Az állaga legyen olyan, mint egy sűrű tejbegríznek, azaz ne legyen folyós, de ne is álljon össze. Aki diétázik, az kevés olíva olajban is piríthatja a lisztet csomósan, de lássuk be, ennél az ételnél az a kevés olaj már nem oszt nem szoroz. Eleve ott a liszt, a füstölt hús stb. tehát nem egy diétás étel. Ha a liszt megpirult, ez kb. 3-4 perc kavargatott sütés az olajban, ami láthatóan serceg, sül, akkor vegyük le a tűzhelytől és kavargassuk tovább 1-2 percig, míg kicsit visszahűl a serpenyő. SZABÁLY! Meleg rántást hideg vízzel kell felengedni, tehát készítsünk magunk mellé fél liter hideg vizet. Nem kell bele mind, de had legyen:) Először is tegyük bele a rántásba a 2-3 evőkanál tejfölt, majd öntsünk bele egy deci vizet és kavargassuk folyamatosan. A rántás felhígítva legyen csomómentes. Addig öntsünk bele vizet decinként kavargatva, amíg egy sűrű tejszerű masszát nem kapunk. Ha hígabbra sikerül nem baj, nem okoz kárt. Kedves férfi társaim, ha a rántás kicsit csomós is lett, nem kell elkeseredni, használjunk leves szűrőt és szűrjük át, így megszabadulunk a csomóktól. A rántás elkészítése maximum 5-6 perc. Ne időzzünk vele sokat, mert akkor közben szétfő a levesünk:) Most jöhet a FÚZIÓ:) azaz a rántást beleöntjük a forrásban lévő levesbe. Lassan öntsük a levesbe a rántást és közben a levest folyamatosan lassan kavargassuk. Ha nem kavarjuk, akkor a forró víz összekapja az egyes részeket a rántásban (összefő a liszt) és gombócleves lesz az eredmény:) amit persze mi nem szeretnénk. Tehát folyamatosan kevergetve öntsük a rántást a levesbe. Fűzzük fel a levest újra, gyakran keverve, hiszen a rántástól kicsit visszahűl. Sokan itt be is fejezik, de én javaslom, hogy a berántott levest gyakran kavargatva főzzük 3-4 percig, így összefőnek az ízek. Ha ez kész, vegyük le a tűzhelyről és ízlés, szerint tálaljuk mélytányérban. Aki szereti, kenyeret is fogyaszthat hozzá. Lám, nem is volt olyan nehéz és egy ízletes laktatós meleg ételt kaptunk, csak meg ne égesse a szánkat:) Elkészítése a hústól függően minimum 70 perc, azaz ha 10 órakor délelőtt hozzáfogunk, akkor ebédre meg is hűl. Mindenkinek jó étvágyat.Beküldve Lajos Apa 2011, Április 24 - 16:35

HALÁSZLÉHOZZÁVALÓK 4 FŐRE: 1,5 - 2 KG PONTY VAGY 1 KG PONTY +1KG HARCSA, 2-3 NAGY FEJ VÖRÖSHAGYMA, KEVÉS SÓ,4-6 db. halászlé kocka 2 PARADICSOM és VAGY 1,5 DCL VÖRÖSBOR, 5-8 DKG IGAZI ÉDESNEMES PIROSPAPRIKA, ESETLEG 1 DB CSERESZNYE-PAPRIKA 1,5-2 L VÍZ, A hal belső szerveit, pikkelyeit/ponty/, tisztítás után eltávolítjuk, a haltejet, ikrát félre tesszük, a hal fejéből a keserűfogat, ami a fej és a gerinc találkozásánál van, a légző lemezkékkel együtt szintén eltávolítjuk, a törzset felszeleteljük kb.1,5 cm széles szeletekre, megmossuk. Az egészet enyhén besózzuk és kb. 3-5 órán át/vagy akár egész éjszaka/ hűtőben állni hagyjuk. A kockára vágott hagymát kb. .fél liter vízben puhára főzzük/kb.15-20 perc/ ,ezt követően hozzáöntjük a maradék vizet és beletesszük a halszeleteket,fejét,farkát,a paradicsomot és hozzáöntjük a vörösbort /hogy a halhús szét ne essen/,halászlé kockákat-amit előtte csészében feloldottunk- és lassú tűzön felforraljuk,forrást követően a habját leszedjük és hozzáadjuk az őrölt paprikát és lassú tűzön /éppen hogy bugyogjon/ kb.30 perc alatt készre főzzük. Közben kb. 15 perc után hozzáadjuk a haltejet és az ikrát és esetleg az erős cseresznyepaprikát. A halászlevet ezt követően kenyérrel tálaljuk.                   Ha bajai módon szeretjük a halászlevet ,akkor kb.8-10 perc alatt kb.fél kiló gyufatésztát egy késhegynyi sóval és egy kanál étolajjal kifőzünk ,leszürjük.Majd a kész halászlé levéből először óvatosan  szürőlapáttal kiszedjük a cseresznye paprikát, a halszeleteket.. és  leszűrjük/hogy véletlenül se egyen szálkát a gyermekünk/ és a lé nagy részét a  tésztához öntjük,hogy a tésztát ellepje .Azonnal fogyasztjuk ellenkező esetben  a tészta felszívja levet.A halat külön tálaljuk. H.I.2009.XII.21

.CSILLAG REGGELIREA legveszélyesebb étel, ami elvált apák számára létezik, saját felelősségére mindenkinek. (Ez az étel tuti kiveri az anyánál a biztosítékot, mert ő ilyet nem tud, látványos és nagyon egyszerű) Kell: x virsli, x tojás, ketchup, paradicsom, uborka, bármi, ami köret lehet. Akár hasábburgonya, és akkor ebédre is jó. Elkészítés: a virslit úgy kell bevágni, mint a kovászos uborkát, tehát először majdnem az egyik végén beledöföd a tőrt a virslibe, és áthúzod a másik végéig (kb. 10 cm vágáshossz). Ha jól dolgoztál, majdnem kétszeresére lehet szétnyitni a virslit, de ne nyisd szét, hanem a másik feléről ugyanezt megteszed, csak előtte elfordítod 90 fokkal a virslit. Ha a kettő vágás jó oldalról indult, akkor a virslit óvatosan széthúzva csillagot kapsz, egyébként sapkát vagy lapkát. (Ha sapkát kaptál, vágd fel, jó lesz majd tojásrántottába.) A virsli csillagot tedd bele a serpenyőbe, és kevés olajon süsd meg az egyik oldalát. Ha szép piros, fordítsd meg, óvatosan nyomogasd le, és a közepébe üss bele egy egész tojást (tükörtojás) Ha megsült, óvatosan csúsztasd rá egy tányérra, és kezd el a másodikat is sütni. Tehát a szétnyitott sült virsli tartja a tojást össze, amíg sül. Amíg készül a második, lehet díszíteni: a négyágú csillagközökbe lehet zöldséget, ketchupot, bármit tenni, annyit vágjál, hogy elég legyen a többi virslihez is. A tükörtojás sárga karikája adja magát, hogy egy mosolygós arccá váljon ketchup segítségével. Ennyi figyelmesség után a gyerekektől tuti elismerést kapsz, de ha otthon is elmondják, minimum annyit: most bezzeg tud sütni.

LÁNGOSEgy étel, ami nem bonyolult, pénztárca és időbarát. Teendők előző délután vagy este: 1 kg liszt, 3 egész tojás, 0,5 l tej, 1 pohár tejföl, (inkább egy nagy gazdaságos fele) 1evőkanál só, 3 dkg élesztő. olaj. A folyékonyakat az apróra morzsolt élesztővel jól el kell keverni, és mehet hozzá a szilárd fázis, össze kell dolgozni. Először kanállal is lehet, de a végén bele kell mászni kézzel is. Le kell fedni, és keleszteni. A kelés közben a tészta teteje kiszárad, érdemes gyakran megsimogatni vizes kézzel, vagy a száraz részt belehúzni a tésztába. (ilyenkor összeesik, de sebaj). Ha már eleget kelt, az egész tésztát bele lehet tenni egy olyan zacskóba, amibe kis olajat öntöttetek, és összemorzsoltatok. Így nem ragad bele a tészta. Hűtőben eláll elméletileg 2 hétig. (hamarabb elfogy) Sütés: fél liter olajat (ne sajnáld, tiszta marad) bele a serpenyőbe, és közepes (!) lángon felmelegítjük. Közben kikészítjük a szedőtálat, nem kell bele papír. Egy tálat megtöltve vízzel: a tészta formázásához, és a zacskós tésztát beleállítjuk valamibe, hogy legyen tartása. Kedves anyukák, ezt fejtsétek meg: vizes kézzel szakíts egy stampedlinyi tésztát, és lapítsd el kézben húzogatással. Aki megértette, innen unisex ismét a recept: Tedd bele a forró olajba, most látod meg, miért kell fél liter. Jól megdagad. Tegyél még bele még 2 lángoskát, több nem nagyon fér bele, vagy akkora serpenyőd van, hogy nem vagy egyedülálló. Nem kell agyonsütni, kellemes szalmasárga szín után lehet fordítani. Ha bőséges az olaj, a teflon nem sérül meg, a megsült tésztába is épp csak bele kell szúrni villával a kivételhez. Ha túlsütöd, kesernyés lesz. Ha eleget sütöttél, mehet vissza a tészta a sütőbe, egy pici falatka a félrehúzott hűlő olajba: ne égessük agyon a munka után az olajat, kell az máskor is. A maradék g azdaságos tejföl jó lesz megkenni a lángost, és az egyik felébe érdemes foghagymát aprítani. Jó étvágyat, vacsorára is jut belőle.

REGGELI KIFLINagyon jó kis meglepetés, előző napon is el lehet készíteni: 1 kg. liszt, 0,5l tej, 5 dkg élesztő, 1 evőkanál cukor, 1 evőkanál só, 2 dl. olaj, valamennyi Rama, 1 tojás a kenéshez. A Rama és tojás kivételével össze kell gyúrni a hozzávalókat, és lefedve keleszteni őket. Amikor szép nagyra nő a tészta, 8 kis cipóra kell osztani. Lisztezett deszkán sodrófával (vagy sörösüveggel) ki kell nyújtani az első cipót, és megkenni rama-val. Magában is jó, de lehet rászórni mindenféle dolgot: köménymagot, apró szalonnát, sonkát, ketchuppel is át lehet kenni. (érdemes a külső körgyűrűre összpontosítani mindent) ezt követően 4 átlós vágással 8 cikkre kel osztani a kinyújtott, kör alakú tésztát, és feltekerni. Tojással meg kell kenni, sajtot lehet a tetejére szórni, és mehet a sütőbe a sütőpapírra. (javaslom a sütőpapír, több alkalmat is kibír, és nem tapad le a tészta sütéskor. Praktikus tanács: érdemes kettő tepsivel dolgozni, egy tepsibe 2 cipóból készült kiflit (16 db) bezsúfolni. Amíg sül az egyik adag, épp elég idő van a második eresztést előkészíteni. 220-250 c fokon sütve az igazi, sütési idő: ránézésre.Beküldve skalakope 2011, Április 24 - 16:51

FOKHAGYMÁS CSIRKEMELLSziasztok! Az én receptem a következő: Fokhagymás sült csirke mell, majonézes krumplival. Hozzá valók: személyektől függően néhány csirke mell, vagy pulyka. Ki mit szeret.(mármint a gyerekek). Burgonya (mennyisége tőled függ). majonéz, só, bors (enyhén, vagy abszolút ne), lila hagyma és fokhagyma. én általában 2 kg krumplihoz 2 fej lila hagymát aprítok, kedv szerint karikára, vagy kockára vágva, mikor hogy. Ez hármunknak egy kellemes ebéd. Vagy ha esetleg szeretnéd megcáfolni a magyar családjog rendszert,ideális az új leendő családod anyukájának elvarázsolására,így egyúttal nem csak hogy új szerelemre találhatsz,de ha az a hölgy nem az exed által képviselt,hogyan tegyünk tönkre értéket képviseli,talán esélyünk van arra,hogy megmutassuk,nem minden nő gondolkodik férfi gyűlölettel,mint ahogy mi apák sem azért vállaltunk gyermeket,hogy gyűlölködjünk.(kölcsönösség) Amikor megismertem az új páromat,tulajdonképp én vezettem rá,hogy a konyhában miként célszerű sürögni-forogni,de egyúttal ő is mutatott nekem néhány hatékony technikát,ami nagyon szimpatikus volt, mert ezt lehetne hívni kölcsönösségnek, továbbá szeretnénk kistesót a gyermekemnek, de az ex ügyködései miatt ez nehezen kivitelezhető.(ellehetetlenítés) na de térjünk vissza a recepthez. A meghámozott burgonyát feltesszük főni enyhén sós vízben, a már ki klopfolt húsokat megsózzuk (borsozzuk) mindkét oldalán és fokhagymával át dörzsöljük. a fokhagyma rétegével célszerű vigyázni, mert az erős fokhagyma élvezhetetlenné teheti a hús ízét. Én jobb szeretem enyhén érezni a fokhagymát.) és a sorrend: 1. fokhagyma át dörzsölése, 2. só,(bors.) Az előkészített húsokat félre tesszük, hogy az ízek összeérjenek (ezt célszerű megcsinálni az ebéd előtt 1-2 órával, így időt adunk az ízek összeérésének.) Ha megfőtt a burgonya, leszűrjük, ha kell, utána fűszerezünk és hagyjuk hűlni.(én csak sót szoktam használni, de rád van bízva, hogy még mivel fűszerezed, lényeg hogy ide illő fűszer legyen.) Ha 100 fokról lejjebb hűlt (kb10-15 perc), hozzá adhatjuk a karikára, vagy apró kockára vágott lila hagymát és a majonézt, majd hűtőbe tesszük minimum 1 órán keresztül, hogy érlelődjön. Petrezselyem zölddel és paradicsom díszítéssel kiválóan tálalható. Amire vigyázni kell az, hogy a krumpli ne fagyos legyen a hűtés után és a hús ne tűz forró, hanem enyhén meleg, mert így a friss tálalás benyomását sikeresen tudod kelteni, aminek a gyerekek biztosan örülni fognak. Az ex pedig egye az anyja által főzött disznótorost, mert még mindig olyan esetlen tutya-mutya, hogy a hűtőt kijárati ajtónak nézi és értetlenül fogadja, hogy a joghurt és a disznósajt mit keres az ajtóban. jó étvágyat Beküldve minibaba 2011, Április 24 - 16:58

BURGONYÁS ÉTELEKTudjátok, amit itt olvasok némelyik anyáról, amit művel Veletek... hát elszégyellem magamat, hogy én is a női nemhez tartozom... De mentségemre legyen, hogy a következő blogomban szereplő összes burgonyás és burgonyát tartalmazó recept egy itteni egyedülálló apuka kérésére és biztatására íródott, akit nagyon szeretek és tisztelek. Szóval a blog: http://gyerekjtkafzs.blogspot.com/ A receptek 95%-a lépésről-lépésre, fotósorozattal mutatja be a legegyszerűbb ételek elkészítését. Igyekszem folyamatosan bővíteni. A blogban szereplő kislány, Vivien, öcsém kislánya. Szintén elvált apa lánya. De ez már egy másik történet... Beküldve Kisvirág 2011, Április 24 - 17:02

GYROS APA MÓDRASziasztok. Én imádok főzni, ezt tettem otthon is a válás előtt, de ez sem volt elég. Nekem van sok receptem, van, ami sajátos, és van tömeg iromány is. A mai nap csirkelevest, és grill krumplis körettel, sült csirkét készítettem. De állítólag isteni a gyroszom, a sültjeim, és még sok ételem is. Édesanyám azt mondta tizenéves koromban, "fiam, tanulj meg főzni, mert ki tudja ilyen lesz a párod". Igaza lett, de nem bántam meg, hogy ezt a tudományt is elsajátítottam. Nap mint nap fejlesztem magam ebben a szakmában, gyakran teszek fel kérdéseket különböző ételekről édesanyámnak, de a netről is lehet sok jó dolgot tanulni. Leírom a gyros elkészítését. Veszek kicsivel több, mint 1 kiló pulykamell filét, előző nap, és pácolom. Olivában, sok hagymával, és boltokban kapható gyros fűszerrel. Mivel tálban esszük majdnem mindig, ezért nagyobb mennyiségű salátát készítek hozzá. Veszek kígyó uborkát, jégsalátát, lila káposztát, fetát, paradicsomot, és lila hagymát. Ezeket összevágom jó nagy tálba, de a tálba rakás közben szűz olivával locsolom, és picit sózom, majd összekeverem, és berakom a hűtőbe. Készítek szószokat is. A csípőst sűrített paradicsomból, kechup-ból, és erős Pistából, ízlés szerint. A kapros szószt pedig natúr joghurtból, majonézből, kapor őrleményből, és mustárból. Nagyon finom, de lehet egy kis görögös porral is ízesíteni. Sütök hasáb burgonyát is ki a tálhoz. A husit, miután állt a pácban egy napot, olaj nélkül, csak annyi olivával sütöm, amennyit a pác enged. Nagyon finom, és laktató, és 2 napig lehet úgy enni, hogy nem változik a minősége, nem keményedik meg a husi. Ha valaki kíváncsi még ehhez hasonló kajákra, nyugodtan kérdezzen, szívesen válaszolok, és adok tippeket. Beküldve joci 2011, Április 24 - 17:03